15 kwietnia 2013 09:15

Nowa droga na Aiguille Du Midi

Brytyjczycy Mark Thomas i Dave Almond wytyczyli w dniu 16 marca nową lodowo-mikstową drogę Jottnar (250 m, VIII, 8) na północnej ścianie Aiguille Du Midi w masywie Mont Blanc.


Dave Almond na 3. wyciągu "Jottnar" (fot. Mark Thomas)

Thomas wypatrzył linię drogi kilka lat temu, ale odkładał próby przejścia z braku czasu albo nieodpowiednich warunków. Po nocy spędzonej w schronisku Cosmiques, rankiem 16 marca Mark i Dave zjechali drogą Goulotte de la Passerelle i przeszli 250-metrową lodowo-mikstową linię biegnącą około 30 metrów na lewo od Goulotte Perroux Profit

Jottnar biegnie depresyjkami i gładkimi zacięciami. W drogę należy wchodzić przy odpowiednich warunkach lodowych, gdyż brak lodu w górnej części może skomplikować wspinaczkę.  Cztery wyciągi drogi zyskały wycenę szkockie VIII, 8. Ostatni, czwarty 60-metrowy wyciąg wyprowadza wprost na platformę kolejki na Aiguille Du Midi i zdaniem Thomasa jest niewiarygodny.

Wilan

Źródła: planetmountain

Szkocka skala trudności:

Skala używana w Szkocji do określenia trudności dróg lodowych i mikstowych. Cyfry rzymskie odnoszą się do ogólnej oceny drogi, cyfry arabskie określają trudności techniczne. Trudności techniczne w stosunku do skali M są przsunięte mniej więcej o 1 stopień, czyli np. szkockie 9 to ok M8.

I Śnieżne żleby i łatwe żeberka
II Stromy śnieg, na którym mogą przydać się dziabki, ale trudnosci techniczne są krótkie. Możliwy trudny nawis do pokonania na końcu.
III Przejście mikstowe średnio trudnych dróg skalnych; lodowe żleby; ciągowe żeberka
IV Stromy lód z krótkimi pionowymi odcinkami lub długi wyciąg o 70-stopniowym nachyleniu lub techniczna droga mikstowa
V Ciągowy lód o nachyleniu do 80 stopni lub droga mikstowa z ciągiem trudnych przechwytów
VI Pionowy lód lub bardzo techniczna droga mikstowa; drogi w tym stopniu mają wyjątkową ogólna trudność
VIII-XI ekstremy
Źródło: Alpinist



  • Komentarze na forum Dodaj swój wątek
    Brak komentarzy na forum