Nowa droga na Aiguille Du Midi
Brytyjczycy Mark Thomas i Dave Almond wytyczyli w dniu 16 marca nową lodowo-mikstową drogę Jottnar (250 m, VIII, 8) na północnej ścianie Aiguille Du Midi w masywie Mont Blanc.
Dave Almond na 3. wyciągu "Jottnar" (fot. Mark Thomas)
Thomas wypatrzył linię drogi kilka lat temu, ale odkładał próby przejścia z braku czasu albo nieodpowiednich warunków. Po nocy spędzonej w schronisku Cosmiques, rankiem 16 marca Mark i Dave zjechali drogą Goulotte de la Passerelle i przeszli 250-metrową lodowo-mikstową linię biegnącą około 30 metrów na lewo od Goulotte Perroux Profit.
Jottnar biegnie depresyjkami i gładkimi zacięciami. W drogę należy wchodzić przy odpowiednich warunkach lodowych, gdyż brak lodu w górnej części może skomplikować wspinaczkę. Cztery wyciągi drogi zyskały wycenę szkockie VIII, 8. Ostatni, czwarty 60-metrowy wyciąg wyprowadza wprost na platformę kolejki na Aiguille Du Midi i zdaniem Thomasa jest niewiarygodny.
Wilan
Źródła: planetmountain
Szkocka skala trudności:
Skala używana w Szkocji do określenia trudności dróg lodowych i mikstowych. Cyfry rzymskie odnoszą się do ogólnej oceny drogi, cyfry arabskie określają trudności techniczne. Trudności techniczne w stosunku do skali M są przsunięte mniej więcej o 1 stopień, czyli np. szkockie 9 to ok M8.
I | Śnieżne żleby i łatwe żeberka |
II | Stromy śnieg, na którym mogą przydać się dziabki, ale trudnosci techniczne są krótkie. Możliwy trudny nawis do pokonania na końcu. |
III | Przejście mikstowe średnio trudnych dróg skalnych; lodowe żleby; ciągowe żeberka |
IV | Stromy lód z krótkimi pionowymi odcinkami lub długi wyciąg o 70-stopniowym nachyleniu lub techniczna droga mikstowa |
V | Ciągowy lód o nachyleniu do 80 stopni lub droga mikstowa z ciągiem trudnych przechwytów |
VI | Pionowy lód lub bardzo techniczna droga mikstowa; drogi w tym stopniu mają wyjątkową ogólna trudność |
VIII-XI | ekstremy |
Źródło: Alpinist |