Kolagen – cenne wsparcie wśród wspinaczy i alpinistów [sponsorowany]
Kolagen najczęściej jest określany białkiem młodości i jest rekomendowany jako wsparcie dla skóry, włosów i paznokci. Warto jednak wiedzieć, że białko kolagenowe może pozytywnie oddziaływać również na stawy, układ kostny oraz pracę serca, stanowiąc wartościowe uzupełnienie diety wśród zwolenników sportów outdoorowych.
Kolagen – co to?
Kolagen to podstawowe białko budulcowe, odpowiedzialne za powstawanie kości, mięśni, ścięgien i chrząstki stawowej w organizmie człowieka. To związek uznawany za źródło cennych składników, m.in. glicyny i proliny, który występuje w różnych typach – uznaje się, iż można wyróżnić aż 28 typów kolagenu, a wśród najpopularniejszych i zarazem najmocniejszych związków można znaleźć kolagen typu I, II, III, a także kolagen typu V i X.
Białko kolagenowe może być naturalnie syntetyzowane w organizmie człowieka, jednak zawartość substancji w ustroju zmniejsza się wraz z wiekiem na skutek zachodzących procesów starzenia. Składnik można więc dostarczać do ustroju wraz z pożywieniem, jednak źródła kolagenu, za które uznaje się produkty, takie jak żelatyna, galaretki, kości i skóry zwierzęce, nie są pożądane w codziennej diecie, co wynika z faktu, iż zawierają również znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem wydaje się uzupełnianie codziennego jadłospisu w suplementy kolagenowe, uznawane za skoncentrowane źródło pożądanego składnika, które mogą być szczególnie pomocne wśród osób regularnie uprawiających intensywne wysiłki fizyczne, m.in. wśród wspinaczy i alpinistów.
Dlaczego warto sięgać po kolagen na kości i stawy?
Białka kolagenowe mogą wykazywać szereg korzystnych właściwości, jednak osoby aktywne fizycznie największą uwagę przywiązują do wpływu kolagenu na układ ruchu. Dotychczas przeprowadzone analizy wskazują bowiem, że związek może zwiększać elastyczność kości, co może zmniejszać ich podatność na uszkodzenia i złamania, a jednocześnie może korzystnie wpływać na ich gęstość mineralną, ograniczając procesy degeneracyjne.
Substancja może również uczestniczyć w produkcji mazi stawowej, zapobiegając tarciu pomiędzy stawami, co może pozytywnie oddziaływać na zakres wykonywanych ruchów w stawach, a także na mobilność zawodników. Kolagen, dostępny na stronie https://ostrovit.com/pl/menu/kolagen-18923.html, może okazać się pomocny wśród wspinaczy również po różnego rodzaju urazach i kontuzjach. Obecne dane sugerują, że substancja może zmniejszać objawy bólowe, odbudowując chrząstkę stawową, a także może przyspieszać przebieg procesów regeneracyjnych, sprzyjając naprawie mikrourazów powstałych podczas intensywnych treningów. Dodatkowo związek może oddziaływać na pracę serca i układu krążenia, pozytywnie wpływając na elastyczność tętnic i poprawiając przepływ krwi w naczyniach, co może sprzyjać poprawie wydolności podczas wspinaczki.
Preparaty na stawy z kolagenem – jak wybrać najmocniejszy kolagen?
Rynek suplementów diety obfituje w preparaty na stawy z kolagenem, które różnią się między sobą rodzajem wykorzystanego białka kolagenowego, a także kompozycją smakową i formą podania.
Wspinacze i alpiniści często sięgają po kolagen w proszku, który stanowi wygodne i smaczne rozwiązanie wśród osób aktywnych fizycznie, jednak wśród sportowców wciąż można znaleźć grono konsumentów, którzy preferują kolagen w kapsułkach lub tabletkach, uznając taką formę suplementacji za najszybszą i najbardziej efektywną. Wybór formy przyjmowania kolagenu stanowi więc kwestię indywidualnych preferencji zawodnika, podobnie jak i dobór wariantu smakowego produktu.
Poszukując najlepiej przyswajalnego kolagenu na stawy dla wspinaczy i alpinistów warto jednak zwrócić uwagę na ilość pożądanej substancji w wybranym produkcie – im więcej kolagenu w preparacie, tym lepiej, a także na zastosowaną postać białka kolagenowego – za najlepiej wchłanialne w organizmie człowieka uznaje się bowiem hydrolizowane peptydy kolagenowe, dostępne w postaci hydrolizatu kolagenu. Ważny jest również rodzaj wykorzystanego związku – najczęściej rekomenduje się przyjmowanie kolagenu morskiego, jednak wśród osób uczulonych na kolagen rybi, które źle reagują na białka pochodzące ze źródeł morskich, doskonałym rozwiązaniem może okazać się białko wołowe.
Materiały partnera