24 marca 2020 14:10

Wspólne stanowisko rządu Japonii i prezydenta MKOI w sprawie przełożenia Igrzysk

Wszystko wskazuje na to, że Igrzyska w Tokio rozegrane zostaną w 2021 roku. Wspólne stanowisko o konieczności przełożenia imprezy reprezentują prezydent Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego Thomas Bach i premier Japonii Shinzo Abe.

(fot. Kazuhiro Nogi/AFP )

Jeszcze niedawno rząd Japonii i Międzynarodowy Komitet Olimpijski stali twardo na stanowisku, że Igrzyska odbędą się zgodnie z planem (a więc 24 lipca – 9 sierpnia). Jednak ostatnie dni pokazały wyraźnie, że wobec szerzącej się pandemii koronawirusa zorganizowanie tak dużej imprezy obarczone jest zbyt dużym ryzykiem. Nie bez znaczenia były naciski ze strony krajowych komitetów olimpijskich, które nie tylko apelowały o przesunięcie Igrzysk, ale podjęły też bardziej zdecydowane kroki. Najpierw z wysłania swoich sportowców do Tokio zrezygnowała Kanada, później w jej ślady poszła także Australia, podobnie oświadczenie szykowała już Wielka Brytania.

Wyraźnym sygnałem zmiany stanowiska olimpijskich władz była wypowiedź członka MKOI Dicka Pounda, który jeszcze nieoficjalnie oświadczył, że Igrzyska prawdopodobnie zostaną przeniesione na 2021 rok (za USA Today).

Tymczasem Reuters poinformował, że przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego Thomas Bach i premier Japonii Shinzo Abe zgodzili się co do konieczności przesunięcia Igrzysk w związku z zagrożeniem pandemią koronawirusa.

Shinzo Abe:

Poprosiliśmy Prezydenta Bacha o rozważenie odroczenia o około rok, aby umożliwić sportowcom grę w jak najlepszych warunkach, a także zapewnić bezpieczeństwo kibicom. Bach powiedział, że zgadza się w 100 procentach.

Najnowsza informacja (Reuters):

Prezydent MKOl i premier Japonii doszli do wniosku, że Igrzyska Olimpijskie Tokio 2020 muszą zostać przełożone na termin po 2020 roku, ale nie później niż latem 2021 roku.

Niezależnie wypowiedział się gubernator Tokio Yuriko Koike, który zapowiedział, że Igrzyska rozegrane latem 2021 roku odbędą się pod nazwą Tokio 2020.

źródło: Reuters

• Komentarze na forum Dodaj swój wątek