Mistrzostwa Świata w Hachioji: korespondencja Tomka Mazura
W japońskim Hachioji rozpoczęły się Mistrzostwa Świata we wspinaczce. Dzisiaj rozegrano eliminacje pierwszej konkurencji boulderingu, wyniki Polek znajdziecie tutaj. W Japonii przebywa również kierownik reprezentacji Tomasz Mazur. Oto jego relacja z wczorajszego, organizacyjnego dnia mistrzostw. Nasi zawodnicy zmagają się z upałami i japońską kuchnią, która zwłaszcza w przypadku śniadań jest wymagająca :).
***
Tomek Mazur tak opisuje pierwszy dzień mistrzostw (sobota, 10.08):
Za nami pierwszy dzień mistrzostw, czyli rejestracja, odprawa techniczna i oficjalna ceremonia otwarcia. Niemniej w ramach rozruchu i pobudzenia po przylocie, przeprowadziliśmy lekki trening na obiektach Moripark Outdoor Village. Właściwie prawie wszyscy czują się dobrze, jednak klimat daje nam trochę popalić: temperatury w cieniu sięgają 35 stopni i o ile jeszcze to dałoby się wytrzymać, to wysoka wilgotność dokłada swoje. Na szczęście zawody będą odbywać się w klimatyzowanej hali.
PS No i jeszcze, poza klimatem, zmagamy się z kuchnią japońską… Szczególnie śniadania są „dotkliwe” – w większości to jakieś kiszonki, jednak jesteśmy na to przygotowani, mając zapasy smakołyków z Polski 😉
Czekamy na kolejne wieści z Hachioji i trzymamy kciuki za dobre starty naszych zawodników!