5 października 2018 08:14

Matteo Della Bordella przechodzi niedokończoną drogę Ueliego Stecka i Kaspara Ochsnera

Na początku tego stulecia Kaspar Ochsner i Ueli Steck rozpoczęli swój projekt – drogę wiodącą na szczyt Reissend Nollen w szwajcarskim Wendenstöcke. Wspinacze pokonali pierwsze cztery wyciągi i zaczęli 5., po czym zaniechali dalszych prób. Projekt pozostawili otwarty. Pod koniec września br. pod ścianą Reissend Nollen pojawił się Matteo Della Bordella, który dokończył drogę i dokonał pierwszego klasycznego przejścia.

Paolo Spreafico i Matteo Della Bordella (fot. arch. Matteo Della Bordella)

O pierwszych próbach przejścia Polenta con farina degli altri nie mamy zbyt wielu informacji. Obu inicjatorów tego projektu niestety nie ma już wśród nas. Wiemy jednak, że alpiniści pokonali pierwsze cztery wyciągi, na piątym pozostawili trzy bolty, po czym zawrócili.

Matteo podczas wspinaczki na Polenta con farina degli altri (fot. arch. Matteo Della Bordella)

W 2005 roku Ueli spotkał się z Matteo Della Bordellą i Fabio Palmą, którzy dopiero co dokonali pierwszego klasycznego przejścia drogi Portami Via (towarzyszył im jeszcze Domenico Soldarini). Ueli zaproponował wspinaczom, aby dokończyli (wspólnie z nim lub sami) jego linię na Reissend Nollen. W tym czasie wspinacze byli pochłonięci innym swoim projektem – Via Coelophysis – i nie podjęli się pracy nad dokończeniem nowej drogi. Jak wspomina Matteo:

W tym czasie nie czułem się dość dobry, by prowadzić nową drogę z kimś kalibru Ueliego. Zawsze myślałem, że Ueli wcześniej czy później ją dokończy – z nami lub bez nas. Niestety, tak się nie stało.

Tego lata Matteo stwierdził jednak, że powinien podjąć próbę. Podczas pracy nad drogą włoskiemu alpiniście towarzyszyli koledzy z Ragni di Lecco, Dimitri Anghileri i Paolo Spreafico. Matteo jako jedyny z trójki przeszedł całość klasycznie.

Polenta con farina degli altri jest czwartą drogą, jaką wytyczyłem w Wendenstöcke. Od poprzedniej przygody w tym rejonie minęło 7 lat. Na nowo odkryłem te same emocje i ekscytację, pomimo że od tamtego czasu wiele się zmieniło.

Tak od dołu wygląda ściana, którą wiedzie 'Polenta con farina degli altri’ (fot. arch. Matteo Della Bordella)

Nazwa Polenta con farina degli altri oznacza: Polenta z cudzej mąki. Jak tłumaczy Matteo:

Ueli i Kaspar dostarczyli mąki, my tylko zrobiliśmy polentę – wykorzystaliśmy to, co oni „przetarli”. Myślę, że nazwa jest lekka, ale równocześnie pełna szacunku. Koniec końców niezależnie od tego kto dostarcza mąkę, ważne jest, abyśmy wszyscy mogli ją zjeść – najlepiej w towarzystwie przyjaciół, przy butelce wina.

Polenta con farina degli altri (fot. arch. Matteo Della Bordella)

Polenta con farina degli altri – 8b max (7b ob.), 450 m
Reissend Nollen, Wendenstöcke, Szwajcaria
Pierwsze przejście klasyczne: Matteo Della Bordella, Silvan Schüpbach, 28.9.2018
Sprzęt: 12 ekspresów, zestaw friendów do #2

Michał Gurgul
źródło: planetmountain.com, ragnilecco.com




  • Komentarze na forum Dodaj swój wątek
    Brak komentarzy na forum