6 października 2004 08:01

Książka Ryśka Pawłowskiego „Smak gór” w sprzedaży

Ryszard Pawłowski „Smak gór”

Ilość stron 206 ( kilkadziesiąt zdjęć)
Format – B5 (175 x 250)
Oprawa klejona + obwoluta
Wydawnictwo INFOMAX
z serii Literatura Górska na Świecie Wydawnictwa Stapis

FRAGMENTY KSIĄŻKI:

Czytałam gdzieś, że Himalaje pełne są porzuconych śmieci i trupów. Co się robi z takim nieboszczykiem?
Nic się nie robi. Przechodzi się dalej.

Żadnego hołdu, rzucenia grudką ….śniegu, zamknięcia oczu?
Nie zamkniesz mu oczu, bo są zamarznięte. Nieraz od wielu lat. Mallory po 75 -latach, nic się nie zmienił.

Czy sądzisz, że wyprawa powiedzmy 10 najlepszych, obecnych himalaistów Świata mogłaby pobić nowe rekordy?
Były takie wyprawy organizowane przez Anglików z Francuzami. Nie sprawdziły się. Rozbijały je ambicje. Nie dość, że indywidualne – gwiazdorów alpinizmu, to jeszcze narodowościowe typu: „nie będę nosił sprzętu Angolowi, nie będę jadł z żabojadem…”.

Szerpowie, kucharze, pomocnicy….. jak ich traktujecie? Jest wyższość białego człowieka wobec dzikich, czy też okazja do poznania innej kultury?
Miałem kiedyś ciekawą historię w Afganistanie z kandydatem na kucharza . Zachwalał swoje umiejętności, aż w końcu mówi, że pracował już z Polakami i ma nawet pisemne rekomendacje. Wyciąga specjalny zeszycik i z dumą podtyka mi stronę, na której jest napisane dużymi literami: ” Tego ch…. nożem”.

Czyli oni z was żyją, ale nie bardzo was lubią.
Jak to górale. Coś im się nie podoba i jesteś na przegranej pozycji. Tutaj również rządzi pieniądz.

RECENZJE:

Niezwykły bohater i bardzo interesująca lektura. „Smak gór” to książka, którą można czytać na wiele sposobów: – po pierwsze jest to okazja do bliższego poznania Ryszarda Pawłowskiego, jedynego polskiego wielkiego alpinisty i himalaisty, który jest zarazem utalentowanym organizatorem i przewodnikiem komercyjnych wypraw w góry wysokie; – po drugie jest to okazja do szukania odpowiedzi na pytanie o rolę doświadczania gór i ich smakowania w życiu bohatera książki i jego górskich partnerów – po trzecie „Smak gór” to oryginalnie pomyślana, dobrze zredagowana i świetnie wydana książka, jedyna i niepowtarzalna, godna właśnie Ryszarda Wielkiego Wysokogórskiego. W bogatym polskim piśmiennictwie inspirowanym górami „Smak gór” ma swoje jedyne i niepowtarzalne miejsce.
MICHAŁ JAGIEŁŁO
DYREKTOR BIBLIOTEKI NARODOWEJ
ALPINISTA, RATOWNIK GÓRSKI

Bez sentymentów, prosto, ale ze swadą – o górach i o sobie. „Smak gór”, wywiad-rzeka z trzykrotnym zdobywcą Mt. Everestu to książka i dla tych , którzy pół życia spędzają za biurkiem, marząc o ekstremalnych doznaniach, i dla tych , którzy są gotowi zza biurka po te doznania ruszyć. W „Smaku gór” Ci drudzy znajdą odpowiedź, czy warto ruszyć z Ryszardem Pawłowskim.
IZA SZUMIELEWICZ
RADIO ZET

Autor porusza ciekawa tematykę, rzadko opisywaną a dotyczącą pogranicza alpinizmu i wysokogórskiej komercji, relacji przewodnik – klient. Reporterska formuła ujawnia dobrze relatywizm w postrzeganiu gór. „Smak gór” to również subiektywne spojrzenie Ryszarda Pawłowskiego na góry, etykę, na życie wogóle. Książka niewątpliwie wzbogaca naszą wiedzę o człowieku.
KRZYSZTOF WIELICKI
HIMALAISTA
ZDOBYWCA KORONY HIMALAJÓW

Do kupienia w naszej księgarni.




  • Komentarze na forum Dodaj swój wątek
    Brak komentarzy na forum