„Edle Mischung” i „Banana sprint”, czyli nowe miksty w Dolomitach i Alpach Walijskich
W sobotę 8 marca Philipp Angelo i Simon Gietl poprowadzili na Ciampanil Mufreit w masywie Sella nową lodowo-mikstową drogę Edle Mischung M7 WI6 60°, 340 m.
Choć wydawać by się mogło, że znalezienie w Dolomitach miejsca na nową drogę jest mało realne, to jak widać jest to możliwe, a wszystko zależy od tego by na nowo spojrzeć na linie, które wcześniej wydawały się niemożliwe do przejścia. Tak było właśnie z linią, którą na początku marca zaatakowali Angelo i Gietl.
Wspinaczkę zaczęli o 9 rano przechodząc początkowe trzy wyciągi prowadzące lodowym kominem. Dwie godziny później osiągnęli śnieżną półkę, na której kończy się drogą L Ciamin. Po krótkim odpoczynku przystąpili do dalszej wspinaczki obchodząc duże przewieszenie po lewej stronie i po przejściu kilku wyciągów mikstu i śniegu dotarli pod kluczowe miejsce drogi – długi pionowy lodowy naciek.
Po 6-7 metrowym skalnym trawersie osiągnęli lód, którego stan był daleki od ideału i wymagał maksimum zaangażowania. Lód był pionowy, popękany i łatwo się kruszył dając się im mocno we znaki. Powyżej łatwy lodowy wyciąg i komin wyprowadził ich na przełęcz, na której zakończyli wspinaczkę.
14 marca François Cazzanelli i Roberto Ferraris wytyczyli na południowo-wschodniej ścianie Grandes Murailles w Alpach Walijskich nową mikstową drogę Banana sprint V/4 WI3+, 670 m. Droga, którą przeszli liczy łącznie 1300 metrów długości przy 850 metrach wysokości ściany i pokonuje teren pomiędzy wierzchołkami Becca di Guin i P.ta Sella ai Jumeaux.
Nowa jest tylko dolna część ściany, którą zespół przeszedł lodowym żlebem i mikstowymi wyciągami. Po niespełna 700 metrach wspinaczki Cazzanelli i Ferraris dołączyli do klasycznej drogi (G. Corona, J.B. Aymonod, C. Carrel; 1877), którą osiągnęli wierzchołek.
Wilan
Żródło: planetmountain.com